Problem/lösning

Hejsan!

Har tänkt lite de senaste dagarna på vilken frågeställning jag vill ha på projektarbetet. Vi måste ju ha någon slags problemasering och lösning om jag har fattat rätt. Tänkte ju på "Vem är människan bakom FAIRTRADE?" och det är ju det jag vill fokusera på. Har även varit inne på det här med rättvisa, allmän rättvisa; Vad är rättvisa? Men då tror jag det är lätt att tappa den röda tråden i arbetet. Det handlar ju om människorna, vem handlar FAIRTRADE, varför handlar man FAIRTRADE, varför handlar man inte FAIRTRADE, vem är människan som odlar ditt Rättvisemärkt kaffe, varför väljer denne att ansluta sig till FAIRTRADE. Det är problematiken jag har hittat, och något som slog mig under min vistelse i Kenya är att det inte är så enkelt, det handlar inte om rätt och fel, att en del väljer att odla FAIRTRADE och andra inte.

Tankarna fanns där även på plantage och hos organisationer som inte var certifierade som Rättvisemärkt. På kaffeplantaget Muramuki Farmers utanför Embu fanns tankarna om en fair produktion som gynnade odlarna, även under vår intervju på huvudkontoret för Co-operativet Embu Farmers fann vi att managern tänkte på liknade sätt som FAIRTRADE när han pratade om socialt ansvar inom Co-operativet. Problemet för dem var som vi uppfattade det hur de skulle komma i kontakt med FAIRTRADE, men vi såg en klar påbörjad utveckling mot FAIRTRADE kriterier.

Alla intervjuer som jag nämnt kommer upp på bloggen inom snar framtid.

Guld i Kenya

Jag är hemma från två sjukt givande veckor i Kenya, så mycket blandade känslor men gällande projektarbetet var resan guld. Jag fick intervjuer från teplockerskor, en kaffeplantage-manager, managern för farmers cooperative i Embu, tefabrikarbetare och slutligen ett besök på Kazuri vilket var hur bra som helst. Kommer självklart publicera allting när jag bearbetat filmerna med intervjuerna. Håll ut!

Här kommer ett smakprov från teplantageområdena norr om Embu:


Intervjuer

Hej!

Har skrivit upp exempel på frågor till intervjuerna i Kenya, kommer publicera dem om två veckor när jag är hemma. Hoppas på två bra veckor, vet att det kommer bli jobbigt men samtidigt väldigt givande. Imorgon åker vi, och jag är väldigt förväntansfull. Kolla in bloggen efter den 20onde igen!

/Moa


Inför resan, projektplan

Hej igen!

Har låtit mina idéer sjunka in ett tag nu och samtidigt som jag ibland känner mig väldigt osäker på projektet så har jag idag efter att ha skrivit någon typ av projektplan blivit aningen säkrare. Det här blir kanon! Har även försökt mig på en tidsplan för projektet. Känner mig redo för Afrika! (Det var mindre sant, på söndag åker vi iaf) Måste säga att jag blev riktigt sugen när jag läste svaret jag och Ellen fick av Fredrika Uggla, en volontär vi träffade på uppe i Stockholm på Fair Trade Shop:

"Jag var i Nairobi en vecka bara och hann inte med allt jag ville men, som sagt, besökte vi Kazuri som alltså ligger i Karen (där Karen Blixen bodde) lite utanför själva Nairobi. Där är de vana vid besök, så ingenting behöver bokas (om ni inte är en jättestor grupp, då kanske det är bra att förvarna...). Det ligger jättefint med en mysig gård och det finns en "coffe garden". Vi fick en guide direkt när vi kom dit som visade runt i lokalerna och vi fick se hela produktionskedjan, självklart avslutades den guidade turen i shopen - som dignade av smycken!"
Här hittar du hemsidan, skulle vara grymt kul att besöka fabriken: http://kazuri.com/

Detta hade varit perfekt för min idé!

Här kommer min projektsplan iaf:

Mål: Vad vill jag uppnå?
Med hjälp av kontakt med olika inblandade människor vill jag ta reda på mer om Fair Trade och rättvis handel fokuserat ur människornas ögon. Alla leden ska finnas med såsom producenter, konsumenter, säljare, köpare, icke-köpare, ickesäljare.

Syfte och Bakgrund: Varför just detta projekt?
Hade praktik på Fair Trade Shop i Stockholm en vecka. Detta bidrog till ett ökat intresse för tanken med en produktmärkning som gynnade mänskliga rättigheter. Har även ett stort intresse för media såväl genom bild som text, därav kom idén att fokusera på människorna, utnyttja mitt intresse för t.ex. journalistik genom intervjuer.


Metod/Presentation:
Syftet för min presentation är att den ska vara så levande som möjligt vilket jag kommer försöka åstadkomma genom mycket bilder och intervjuer med människor jag möter under mitt arbete. 
  Har även lust att ta projektet ett steg lägre på mediaspåret och presentera mitt projekt genom en tidning eller något liknande. För att bli mer insatt i själva ”FAIRTRADE”-ämnet så kommer jag att delta i Ellen Hugossons studiecirklar om "ökad medvetenhet om rättvisemärkt" hon kommer att hålla i och med hennes projektarbete.
  En klar del i mitt projekt är en resa till Stockholm där jag kommer att intervjua kontakter jag har skaffat genom min förra praktik och liknande; volontärer i Fair Trade Shop såsom anställda på Rättvisemärkt, Sthlm. Har även planerat att jämföra hur upplysta allmänheten är på vad FAIRTRADE står för och varför de som privatpersoner men även som Ica-handlare väljer att handla/sälja Rättvisemäkt produkter. Är det någon skillnad mellan storstäder och mindre städer som t.ex. Vetlanda?

Tidsplan: Vilka delar av projektet vill jag genomföra när?

v.36-51 (Hösttermin)
v.36: Projektplan färdig, fundera på intervjuer till Kenya.
v.37-38: Kenya, komma i kontakt med producenter eller människor som har anknytning till FAIRTRADE i övrigt.
39-40: Sammanfatta Kenya intervjuerna och jobba med bilder och liknande i bloggen.
v.41: Sthlm med klassen, förhoppningsvis ett besök till Fair Trade Shop, informera om mitt projektarbete. Utbyta tankar.
v.42-51: ?

v. 1-14 (Vårtermin)
v. 1-7: Kontakta någon som kan hjälpa till med min presentationsidé: tidning.
v. 8-10: Stockholmsbesök med möten och jämförelsen storstad/småstad på stan, Icabutiker, små fik osv…
v. 8-10: Intervjua folk i Vetlanda, jämförelse storstad/småstad.
v. 10-14: Trycka tidningar, förbereda för öppet hus kvällen.

Peace
/Moa


RSS 2.0