Intervju-frågor om Rättvisemärkt

Har fått svar på några frågor jag mejlade ut till Sara Hugosson och några anställda på Fair Trade Shop. Här är svaren som jag antagligen kommer att ha med i min slutprodukt:


- Vem är du?
Jag heter Sara Hugosson och arbetar som utbildningsansvarig på Rättvisemärkt. Jag ÄLSKAR mitt jobb, det är härligt att få gå till en arbetsplats där man vet att man får vara en pusselbit för arbetet med mänskliga rättigheter.

- Hur kom det sig att du började engagera dig i Rättvisemärkt? - Varför är arbetet inom Rättvisemärkt så viktigt, för dig? för världen?

Jag började engagera mig i Rättvisemärkt efter en tre månader lång studieresa till Tanzania. Det var en fantastisk resa, men också omvälvande på många sätt. Fattigdomen i Tanzania var väldigt påtaglig, och arbetsvillkoren var dåliga - så när jag kom hem till Sverige efter den resan så bar jag på en frustration, jag ville göra skillnad! Jag ville påverka livet för mina vänner i Tanzania. Men jag visste inte vart jag skulle börja, jag ville bara ut i världen igen där jag visste att jag kunde arbeta på ett konkret sätt för de mänskliga rättigheterna. Men samtidigt var jag fast i Sverige några år, jag hade börjat att studera mänskliga rättigheter på högskolan. Så, jag började leta i olika organisationer för att hitta ett ställe där jag kände att jag kunde var med och påverka. Och en dag så lyssnade jag på ett föredrag av Alice Bah (fd generalsekreterare på Rättvisemärkt), hon berättade om Rättvisemärkt och hur Rättvisemärkt arbetar för att förbättra för odlare och anställda i utvecklingsländer, att det briljanta med Rättvisemärkt är att man ger odlare och anställda förbättrade arbetsvillkor redan från början, och en möjlighet att påverka sin egen livssituation. Jag föll pladask för budskapet! Tänk att det kan vara så enkelt att göra skillnad. I min vardag, när jag går och handlar, så får jag vara med i en positiv utvecklingsprocess, i arbetet för de universella mänskliga rättigheterna, det konceptet gillar jag!

1. Namn, Yrke
Sara Rösare, inköpare i Fair Trade Shop
2. Vad har du för koppling till Rättvisemärkt?
Jag är ambassadör och under 2009 har jag dessutom varit instruktör (som utbildare ambassadörer). Dessutom är jag själv storkonsument av Rättvisemärkt-certifierade varor!
3. Varför tycker du att det är viktigt att engagera sig i en organisation som Rättvisemärkt?
För att Rättvisemärkt behövs! För mig som inköpare i en världsbutik är Rättvisemärkt en jätteviktig garant för att varorna uppfyller de krav som vi ställer. jag tycker att Rättvisemärkt gör ett fantastiskt insats för att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för småproducenter och anställda i Syd, både med sin produktmärkning och sitt informationsarbete!



1. Namn, Yrke
Lars Lindén, Småföretagare
2. Vad har du för koppling till Rättvisemärkt?
Sitter i styrelsen för RM. Är en av ägarna till Fair Trade Shop och arbetar sedan ett år tillbaka som volontär i butiken 50-60 timmar i veckan.
3. Varför tycker du att det är viktigt att engagera sig i en organisation som Rättvisemärkt?
RM och Rättvis Handel är ett effektivt sätt att lyfta småproducenter och deras familjer ur fattigdom genom att de får schysst betalt för sina varor, vilket de tidigare inte fått.

Nu återstår att skriva min slutrapport och jobba med min slutprodukt (än är det lite osäkert om jag satsar på en tidning eller något annat liknande, informationsblad av något slag?)

Nytändning och eventuell slutprodukt

Hej igen!

Efter en torka torrare än Sahara i mitt projekt har jag idag fått en nytändning. Vi fick information om hur projektrapporten skulle läggas upp och detta gav någon slags klarhet och vilja att fortsätta mitt arbete. Jag har funderat på min slutprodukt och jag vill återgå till min ursprungsidé om att göra en tidning, om detta är genomförbart. Jag vill också använda liknande frågor jag ställde till alla möjliga människor inblandade i Fair Trade i Kenya till människor i Sverige. Jag ville ju från början fokusera på människorna bakom Rättvisemärkt, och det vill jag fortfarande. Så min plan är att mejla iväg några frågor till olika människor jag träffat genom mitt projekt och förhoppningsvis få några fina svar. Personer jag vill fråga är alla möjliga som på något sätt är engagerade i Rättvisemärkt, anställda på Rättvisemärkt i Sverige, Ica-handlare som säljer produkterna osv... Vad är Rättvisemärkt för dig och varför engagerar du dig?

Min tidsplan har jag följt ganska bra men några ändringar tål att göras när jag nu har ändrat lite i projektet:



Tidsplan: Vilka delar av projektet vill jag genomföra när?

v.36-51 (Hösttermin)
v.36: Projektplan färdig, fundera på intervjuer till Kenya.
v.37-38: Kenya, komma i kontakt med producenter eller människor som har anknytning till FAIRTRADE i övrigt.
39-40: Sammanfatta Kenya intervjuerna och jobba med bilder och liknande i bloggen.
v.41: Sthlm med klassen, förhoppningsvis ett besök till Fair Trade Shop, informera om mitt projektarbete. Utbyta tankar.
v.42-51: ?

v. 1-14 (Vårtermin)
v. 1-7: Kontakta någon som kan hjälpa till med min presentationsidé: tidning.
v. 8-10: Intervjuer
v. 10-14: Trycka tidningar, förbereda för öppet hus kvällen.


Uppd. Har nu mejlat Sara Hugosson (Jobbar på Rättvisemärkt i Sthlm) och Fair Trade Shop med lite frågor!


RSS 2.0